Arslan Soydan, Fındıkta Lokal zararlar olabilir

Ordu’da etkili olan kar yağışının ardından fındıkta 250-500 rakım arasında lokal hasar meydana geldiği belirtildi. Teknik elemanlar sahaya çıkarak zarar tespit çalışmasına başlarken, % 5-10 arasında bir zarar oluştuğu belirtildi. 15 gün boyunca yapan kar yağışının ardından fındık üreticilerini don endişesi sardı. İlk yapılan tespitlere göre 250-500 rakım arasında yağlı ve palaz fındıklarda hasar oluştuğu […]
Ordu’da etkili olan kar yağışının ardından fındıkta 250-500 rakım arasında lokal hasar meydana geldiği belirtildi. Teknik elemanlar sahaya çıkarak zarar tespit çalışmasına başlarken, % 5-10 arasında bir zarar oluştuğu belirtildi.
15 gün boyunca yapan kar yağışının ardından fındık üreticilerini don endişesi sardı. İlk yapılan tespitlere göre 250-500 rakım arasında yağlı ve palaz fındıklarda hasar oluştuğu öğrenildi.
“Lokal zararlar olabilir”
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan; “Bölgemize 15 gün yoğun kar yağdı. Bazı gecelerde sıcaklıklar eksiye düştü. Zarar var ya da yok demek için biraz erken. Eğer fındık dondan zarar görmüşse, tomurcukların büyüyemeyeceğini göreceğiz. Zarar görmemişse de yeşillenecek. Önümüzdeki birkaç gün önemli. Teknik kişiler de sahada çalışıyor. Genel bir zarar şuan da görülmüyor. Ama lokal, rüzgar yönlerine ve fındık çeşitlerine göre kısmi zararlar olabilir. 200-500 rakım arasında kısmi don olayıyla karşı karşıya gelebiliriz. Bu rakımlar arasında tomurcuklar patlamıştı. Ama don olayı olmamış da olabilir. Genel bir don olayı yok. Lokal zararlar olabilir” dedi.
“Fındıkta don ihbarları alıyoruz”
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, zarar tespit çalışmalarına başlandığını belirterek; “Bugünlerde az da olsa fındıkta don ihbarları alıyoruz. Altınordu’da çok sıkıntı olduğunu düşünmüyoruz. Özellikle Fatsa ve Ünye tarafından zirai donla alakalı bir sıkıntı oluştuğunu görüyoruz. Özellikle batı bölgesinde zirai donla alakalı bir sıkıntının olduğu söyleniyor. Bugünden itibaren ziraat mühendislerimizle beraber sahada olacağız. Tespitleri yapmaya çalışacağız.” dedi.
“Ufak tefek zarar gözüküyor”
Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın; “Uzun süre bir kar oldu. Palaz ve yağlı dediğimiz fındık çeşitlerinde bir zarar vardır diye düşünüyoruz. Çünkü bunlarda uyanmalar başlamıştı. Ama sıcaklıklarla beraber takip edilecek bir konu. Yapraklarda bir yanma oluşmuş. 250-500 rakım arasında ufak tefek zarar gözüküyor. Yüksek kesimlerde sorun görülmüyor. Hafta sonu sıcaklıklarından sonra ortaya net bir şey çıkacaktır. Bazı yerlerde lokal hasar var. Çünkü Mart ayı sert geçti. Zarar var ama boyutunu kestiremiyoruz .% 5-10 zarar kesinlikle vardır.”
“Fındıkta nispi olarak üşüme var”
Yüksek Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy ise şunları söyledi; “Fındıkta nispi olarak üşüme var. Son don olayı değil, bir önceki yağan kardan oluşan don olayında özellikle 250-500 rakım arasında erken açan palaz, yağlı ve kara fındıklar bir zarar görmüşlerdi. Son don olayıyla beraber de yine hasar oluştu. Hiç hasar yok demek yanlış olur. Ancak 2014 yılı 30 martı gibi her taraf yandı bitti demek de yanlış olur. Hasar var. Ancak rakam vermemiz mümkün değil. Biraz daha bekledikten sonra uzman ekip, don hasar olayının ne kadar olduğunu deklare edecek. Kumru Ziraat Odası ekibi sahaya çıktı. Kumru’da sıkıntı olduğu görüldü. Bölgelerdeki ekipler tüm coğrafyayı gezdikten sonra net hasara ulaşacağız.”
Ordu Hayat/Tevfik Kul